Ceza dava dosyası, Ceza Muhakemesi kapsamında bir suç iddiasıyla ilgili savcılık veya mahkeme tarafından yürütülen soruşturma ve kovuşturma sürecindeki belge ve delil niteliğindeki evrakların toplandığı resmi dosyadır. Ceza dava dosyası yargılama sürecine ilişkin tüm hukuki işlemleri kapsamaktadır. Ceza dava dosyasında iddianame, şikâyet dilekçesi, ifade tutanakları, polis ve jandarma tutanakları, adli tıp ve bilirkişi raporları, mahkeme celpleri, avukat beyanları, ceza veya beraat kararları ve ilgili diğer tüm evraklar yer almaktadır. Ceza dava dosyasını savunma hakkı kapsamında sanık ve avukatı inceleyebilmektedir. Haklarını korumak amacıyla mağdur ve avukatı tarafından da ceza dava dosyası incelenebilmektedir. Ceza dava dosyasının erişime kapalı olabileceği durumlarda mevcuttur. Gizlilik kararı alınmış soruşturma dosyası örnek olarak gösterilebilmektedir. Ceza dava dosyası kapsamında yargılama sürecindeki tüm bilgi ve belgeler yer almakta olup bu sayede şeffaf ve adil bir yargılama amaçlanmaktadır. Ofisimizde ceza hukuku alanında hizmet verilmekte olup adınıza açılmış ceza dava dosyaları hakkında yardım almak için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

Ceza Dava Dosyası Neden Açılır?

Ceza dava dosyası, bir kişi veya kurum tarafından Türk ceza kanunu ve diğer ceza hükümleri kapsamında suç teşkil eden bir fiilin işlendiği iddiası ile soruşturma başlatılması durumunda açılmaktadır. Suç ihbarı veya şikâyet, Re’ sen başlatılan soruşturmalar, delil veya şüphe oluşması, denetimler ve operasyonlar ceza dava dosyasının açılma nedenleridir. Ceza dava dosyası suçun niteliğine ve suça ilişkin delillere göre açılmaktadır.

Tavsiye Yazı: Hapis Cezası Nedir

Ceza Dava Dosyası Nasıl Kapanır?

Ceza dava dosyasının kapanması, dava sürecine ve mahkeme hükmüne göre değişiklik göstermektedir:

  • Beraat Kararı ile Kapanma; yargılama aşamasında mahkeme tarafından sanığın suçu işlemediğine karar verildiği taktirde beraat kararı verilmektedir. Hakkında beraat kararı verilen sanığın ceza dava dosyası kapanır.
  • Mahkûmiyet Kararı ile Kapanma; yargılama aşamasında sanığın üzerine atılı suçu işlediğine karar verilirse sanık hakkında mahkûmiyet kararı verilmektedir. Sanık, işlediği suça bağlı olarak hapis cezası, adli para cezası veya başkaca yaptırımlara tabi olabilir. Karar kesinleştiği taktirde ceza dava dosyası kapanacaktır.
  • Düşme Kararı ile Kapanma; yargılama aşamasında sanığın işlediği suçun şikâyete tabi olması ve müştekinin şikâyetten vazgeçmesi durumunda, ceza davasının belirli bir süre boyunca sonuçlanmaması durumunda zamanaşımına uğraması ve sanığın ölmesi durumunda ceza dava dosyası kapanacaktır.
  • Uzlaşma ile Kapanma; sanığın işlediği suçun uzlaşmaya tabi olması durumunda, sanık ile müştekinin uzlaşması durumunda ceza dava dosyası kapanacaktır.
  • Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) ile Kapanma; yargılama sonucunda sanık hakkında HAGB kararı verilirse, denetim süresince sanığın başkaca suç işlememesi durumunda dava düşecek ve ceza dava dosyası kapanacaktır.
  • Takipsizlik (KYOK) Kararı ile Kapanma; soruşturma aşamasında sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair yeterli delil bulunmadığı ve savcılık makamınca suçun işlendiğine dair yeterli kanaat oluşmadığı taktirde dosya kapanacak ve sanık hakkında ceza dava dosyası açılmayacaktır.

Ceza Davası Ne Kadar Sürede Açılır?

Ceza dava dosyasının açılma süresi suçun niteliğine ve soruşturma aşamasına bağlı olarak değişmektedir. Dosya kapsamındaki tarafların sayısının fazlalığı, ifade alma süreci, delil toplama, bilirkişi raporunun hazırlanması gibi işlemler sürecin uzamasını veya daha kısa sürede sonuçlanmasını etkileyebilmektedir. Dosyadaki mevcut durum ceza dava dosyasının açılma süresini etkileyebilmektedir. Ancak bir ceza dava dosyasının açılma süresinin yaklaşık 6 ay olduğunu söylemek mümkündür.

Ceza Davası Ne Kadar Sürer?

Ceza davasının süresi, suç türüne, dosyadaki delil durumuna, mahkemenin iş yoğunluğuna ve tarafların itiraz haklarını kullanmalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Dosya kapsamında tanıkların dinlenip ifadelerin alınması, bilirkişi raporlarının hazırlanması, sanığın mevcutlu olarak yargılamaya katılmaması, istinaf ve temyiz süreci ceza dava dosyasını uzatan faktörlerdir. Ancak genel olarak hafif suçlarda 6 ay ile 1 yıl arasında, ağır suçlar da ise 5 yıl veya daha uzun sürebilmektedir.

Ceza Davalarının Aşamaları

Ceza davaları belirli aşamalara tabidir. Bir kişi hakkında ceza dava dosyası açıldığında aşamalar şu şekilde olacaktır:

  • Soruşturma Aşaması suç ihbarı veya şikâyet üzerine başlamaktadır. Bu aşamada ilk olarak suçtan zarar gören, tanık veya kolluk kuvvetlerince şüphelinin işlediği suç savcılığa bildirilmektedir.  Savcı tarafından dosya kapsamında tanık ifadeleri, şüpheli ifadesi, bilirkişi raporları ve kamera kayıtları gibi deliller toplanmaktadır. Savcılık yapılan bu incelemeler sonucunda yeterli delil elde edilmediği taktirde dosya da KYOK kararı verecektir. Şüphelinin suçu işlediğine dair yeterli şüphe ve delil elde edildiği taktirde ise savcı iddianame hazırlayarak mahkemeye sunacaktır. İddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ile kişi hakkında ceza dava dosyası açılacaktır.
  • Kovuşturma Aşaması sanığın işlediği suçtan dolayı mahkeme de yargılanmasıdır. Kovuşturma aşamasında ilk duruşma da mahkeme tarafından sanığın beyanları dinlenir ve iddianame okunur. Kovuşturma sürecinde dosya kapsamında deliller incelenecek, sanık ve avukatının suça ilişkin savunmaları alınacaktır. Savunma sonrasında Cumhuriyet savcısı sanığın cezalandırılması veya beraati yönündeki mütalaasını açıklayacaktır. Sanık ve avukatı mütalaaya göre beyan da bulunabileceklerdir. Kovuşturma aşamasının sonuna gelindiğinde mahkeme tarafından değerlendirme yapılarak sanık hakkında beraat, mahkûmiyet veya düşme kararı verilecektir. 
  • Kanun Yolları (İstinaf ve Temyiz) Aşaması sanığın yerel mahkeme kararına itiraz etmesidir. İstinaf aşamasında Bölge Adliye Mahkemesi tarafından yerel mahkeme kararı incelenecektir. Temyiz aşamasında Yargıtay istinaf kararını hukuki açıdan incelemektedir. Yargıtayın istinaf aşamasında verilen kararı onaması sonucunda kesin olarak karar verilir ve ceza dava dosyası kapanır.
  • İnfaz Aşaması sanık hakkında ceza verilmesi ve cezanın kesinleşmesi sonrasındaki süreçtir. Sanığa verilen cezadan dolayı cezaevi süreci başlayacak veya alternatif infaz yöntemleri uygulanacaktır.

Ceza dava aşaması karmaşık bir süreç olup bu süreçte avukat desteği almak son derece önemlidir. Ceza dava dosyanızla ilgili danışmanlık almak için ceza hukuku alanında ofisimiz hizmet vermekte danışmalık için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz.

Uzman Avukatların Tavsiyesine mi İhtiyacınız Var?

Bugün Randevu Alın!
+90 (553) 158 72 12
İletişime Geç