Sigorta şirketine başvuru süreci, trafik kazasından kaynaklı zararların tazmini için izlenmesi gereken süreçtir. Bu sürecin ilk adımı kaza tespit tutanağının düzenlenmesidir. Akabinde sigorta şirketine bildirimde bulunulmalıdır. Sigorta şirketine bildirimde bulunurken gerekli evraklarında hazırlanması gerekmektedir. Gerekli evraklar ile sigorta şirketine bildirim yapıldıktan sonra sigorta şirketi tarafından eksper görevlendirilerek, kazadan kaynaklanan hasar boyutu rapor haline getirilmektedir. Sigorta şirketi eksper raporuna göre tazminat ödemesi yapmaktadır. Ekspertiz raporunun sigorta şirketi tarafından onaylanması halinde ödeme yapılacaktır. Sigorta şirketinin ödeme yapmaması veyahut zararı karşılayacak miktarda ödeme yapmaması durumunda tahkim yolu ve dava yoluna başvurulabilecektir. Bu süreçte sigorta hukuku alanında çalışan avukat desteği almak sürecin sağlıklı yönetilmesi için önem arz etmektedir.

Sigorta Şirketine Başvuru Zorunluluğu

Trafik kazası sonrasında, kazadan kaynaklı zararların tazmin edilebilmesi için sigorta şirketine başvuru yapma zorunluluğu bulunmaktadır. 6704 sayılı KTK’nın 97. Maddesinde; ‘’ zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında ön görülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde, zarar gören dava açabilir veya 5864 sayılı kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.’’ Düzenlenmiştir. İlgili kanun gereğince zarar görenin zararını tazmin edebilmesi için dava yoluna başvurmadan önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması zorunlu tutulmuştur. Aksi taktirde sigorta şirketine başvuru yapılmaksızın tahkim ya da dava yoluna gidilmesi halinde talep ret edilecektir.

Sigorta Şirketine Başvuru Usulü ve Gerekli Evraklar

Trafik kazası sonrasında sigorta kuruluşuna başvuru yapılırken sigorta şirketinin değerlendirme yapabilmesi ve tazminat miktarını en uygun şekilde belirleyebilmesi için sigorta şirketine gerekli evrakların eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir. 6704 sayılı KTK’nın 6. Maddesine göre; ‘’ Sigortacılar hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarıyla belirlenen belgeleri sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren sekiz işgünü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadırlar. 04.12.2021 tarihinde 31679 sayılı resmî gazetede yayınlanan Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası genel şartlarında düzenlenmiştir. Sigorta şirketine yapılan başvuruda talep edilen evrakların eksiksiz olması sürecin hızlı sonuçlanmasında çok önemlidir. Gerekli evrakların temini ve sigorta şirketine eksiksiz teslim edilmesi için sürecin avukat ile yürütülmesi daha doğru olacaktır. Bu süreç ile ilgili ofisimizde sigorta alanında uzman avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.

Ölümlü Trafik kazalarında destek tazminatı talebi için gerekli olan belgeler; kaza raporu, veraset ilamı, ölüm belgesi ve ölü muayene otopsi raporu, vukuatlı nüfus kayıt örneği, ölen kişiye ait kaza tarihi itibariyle gelir belgesi ve SGK hizmet dökümü, hak sahibine ait banka hesap bilgileri, ölen kişinin çocuk olması durumunda destekten yoksun kalan ebeveynlerin SGK hizmet dökümüdür.

Bedensel zararların tazmini için gerekli olan belgeler; Kurul raporu, epikriz raporu, genel adli muayene raporu, tedavilere ilişkin raporlar, mağdura ait kimlik bilgileri, kaza raporu, mağdura ait SGK hizmet dökümü ve gelir belgesi, banka hesap bilgileri, mağdurun sağlık verilerine erişim, işleme ve aktarım konusunda açık rıza beyanıdır.

Sigorta şirketine yapılan başvuruda talep edilen evrakların eksiksiz olması sürecin hızlı sonuçlanmasında çok önemlidir. Gerekli evrakların temini ve sigorta şirketine eksiksiz teslim edilmesi için sürecin avukat ile yürütülmesi daha doğru olacaktır. Bu süreç ile ilgili ofisimizde sigorta alanında uzman avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.

Tavsiye Yazı: Eşdeğer Parça Uygulaması

Maddi Hasarlı Trafik Kazası İçin Sigorta Şirketine Başvuruda Gerekli Evraklar

Maddi hasarlı trafik kazasından kaynaklı zararların tazmininde sigorta şirketine başvuruda bulunabilmek için;

  • Araç hasarlarının tazmini için gerekli olan belgeler; kaza tespit tutanağı, araç ruhsatı, kaza yerine ve aracın hasarına ait fotoğraflar, banka hesap bilgileridir.
  • Değer kaybı talebi için gerekli olan belgeler; araç hasarları bölümünde istenen belgeler, değer kaybı talep beyanı, maddi hasara ilişkin ekspertiz raporudur.
  • Diğer hasarlar için gerekli olan belgeler (üçüncü kişiye ait mallar için); araç hasarları bölümünde istenen belgeler, hasarlı malın sahiplik belgesi ve üçüncü kişiye ait zarar gören malın onarımına ilişkin fatura kayıtlarıdır.

Bedeni Zararların Doğduğu Trafik Kazası İçin Sigorta Şirketine Başvuruda Gerekli Evraklar

Bedeni zararların doğduğu trafik kazalarında zararın tazmininde sigorta şirketine başvuruda bulunabilmek için;

  • Ölümlü Trafik kazalarında destek tazminatı talebi için gerekli olan belgeler; kaza raporu, veraset ilamı, ölüm belgesi ve ölü muayene otopsi raporu, vukuatlı nüfus kayıt örneği, ölen kişiye ait kaza tarihi itibariyle gelir belgesi ve SGK hizmet dökümü, hak sahibine ait banka hesap bilgileri, ölen kişinin çocuk olması durumunda destekten yoksun kalan ebeveynlerin SGK hizmet dökümüdür.
  • Bedensel zararların tazmini için gerekli olan belgeler; Kurul raporu, epikriz raporu, genel adli muayene raporu, tedavilere ilişkin raporlar, mağdura ait kimlik bilgileri, kaza raporu, mağdura ait SGK hizmet dökümü ve gelir belgesi, banka hesap bilgileri, mağdurun sağlık verilerine erişim, işleme ve aktarım konusunda açık rıza beyanıdır.

Sigorta Şirketine Başvuru Süresi ve Zamanaşımı

Trafik kazası sonrası sigorta şirketine başvuru süresi ve zamanaşımı süreleri, sigorta türüne ve talep edilen tazminata bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Zorunlu trafik sigortası kapsamında sigorta şirketine başvuru süresi kazayı takip eden 5 iş günü içinde iken kasko sigortası kapsamında sigorta şirketine başvuru süresi poliçede belirtilmektedir. Zorunlu trafik sigortası kapsamındaki maddi ve bedensel zararların tazmini için zamanaşımı süresi 2 yıldır. Ancak zararın ve sorumlunun daha sonra öğrenilmesi durumunda öğrenme tarihinden itibaren 2 yıldır. Her iki durumda da kaza tarihinden itibaren 10 yıl sonra zamanaşımı süresi dolar. Ölümlü trafik kazalarında ise zamanaşımı süresi 15 yıldır.

Sigorta Şirketine Başvuru Nasıl Yapılır?

Trafik kazası sonucunda uğranılan zararın tazmini için öncelikle sigorta şirketine olayın bildirilmesi gerekmektedir. Sigorta şirketine karşı bildirim telefon, E-posta ve acenteye başvurarak yapılabilmektedir. Birçok sigorta şirketi web sitesinde başvuru formu bulunmakta olup web sitesi üzerinden formu doldurarak sigorta şirketine bildirimde bulunulabilmektedir. Sigorta şirketine bildirimde bulunulduktan sonra sigorta şirketi tarafından hasar dosyası oluşturularak dosya takibi yapılabilmesi açısından tarafınıza dosya numarası verilmektedir. Sigorta şirketine başvuru aşamasında talep edilen evrakların eksiksiz bir şekilde sigorta şirketine sunulması gerekmektedir. Akabinde sigorta şirketi tarafından eksper görevlendirilerek rapor hazırlamaktadır. Eksper raporu sigorta şirketi tarafından onaylandıktan sonra zarar ödemesi belirtilen hesap numarasına ödenecektir. Bu süreçte başvuru süresine dikkat edilmesi gerekmektedir. Süresi içerisinde başvuru yapılmaması durumunda hak mahrumiyeti yaşanacaktır. Bu süreçte hak kaybına uğramamak ve süreci doğru bir şekilde tamamlamak için avukat desteği almak doğru olacaktır.

Uzman Avukatların Tavsiyesine mi İhtiyacınız Var?

Bugün Randevu Alın!
+90 (553) 158 72 12
İletişime Geç