Trafik kazası sonrası taraflar arasındaki uzlaşmanın sağlanması halinde tazminat talepleri ve sigorta süreçleri etkilenmektedir. Şöyle ki; tarafların arasındaki anlaşmazlığın çözüme kavuşturulması için karşılıklı olarak rızaları doğrultusunda anlaşmaya varmaları uzlaşma olarak karşımıza çıkmaktadır. Trafik kazalarından sonra da taraflar zararları ve tazminat talepleri amacıyla uzlaşma yoluna gidebileceklerdir. Taraflar trafik kazası sonrasında maddi tazminat, manevi tazminat ve diğer zararların tazmini için aralarında uzlaşma sağlayabileceklerdir.
Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kazası Uzlaştırma
Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında, ceza hukuku kapsamında suç mağdurları ile suç faili arasında karşılıklı olarak anlaşılması yöntemi uzlaşmadır. Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları sonrasında taksirle yaralama ve taksirle ölüm suçları gerçeklemiş olur. TCK 89. Madde kapsamında taksirle yaralama suçu uzlaşmaya tabi bir suç olup taraflar arasında uzlaşma sağlanması halinde yargılama aşamasına geçilmeden süreç sonlanabilmektedir. Ancak ölümlü trafik kazası sonucunda taksirle bir kişinin ölümüne sebep olmak TCK madde 85’e göre uzlaşma kapsamına girmemektedir. Her ne kadar cezai anlamda uzlaşma kapsamına girmese dahi kazaya bağlı olarak hak kazanılan maddi ve manevi tazminat talepleri uzlaşma kapsamında çözülebilmektedir. Bu kapsamda, kazaya bağlı olarak hukuki süreç farklılık göstermektedir. Bu sebeple uzman bir avukat ile sürecin yürütülmesi daha sağlıklı olacaktır.
Trafik Kazası Sonrası Uzlaşma Nedir?
Trafik kazası sonrasında, kazaya karışan tarafların karşılıklı iradeleri ile aralarındaki uyuşmazlığı çözüme kavuşturması uzlaşma olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzlaşma süreci, kazanın niteliğine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Özellikle ceza hukuku kapsamında uygulanmaktadır. Trafik kazası sonrasında uzlaşmada taraflar arasındaki uyuşmazlığın mahkeme aşamasında gitmeden çözülmesi ile mağdurun zararının giderilip failin ceza almaması amaçlanmaktadır.
Trafik kazası sonrasında ortaya çıkan durum ceza hukuku ve özel hukuk açısından değerlendirilmektedir. Ceza hukuku kapsamında TCK madde 89 da düzenlenen taksirle yaralama suçu uzlaştırmaya tabidir. Keza aynı şekilde maddi hasarlı kazalarda da taraflar zararların tazmini için uzlaşma yoluna başvurabilir ancak TCK madde 85 de düzenlenen taksirle bir kişiyi öldürme suçu uzlaşmaya tabi değildir. Özel hukuk kapsamında ise trafik kazasından kaynaklı olarak mağdurun talep ettiği maddi ve manevi zararın tazmini uzlaşma yolu ile çözüme kavuşabilmektedir.
Trafik Kazalarında Uzlaşma Nasıl Olur?
Trafik kazalarında uzlaşma belirli bir süreçte gerçekleşir. Trafik kazası sonrasında suç teşkil edecek bir durum ortaya çıkmış ise olay savcılığa intikal edecektir. Savcılık tarafından olayın uzlaşmaya tabi olup olmadığı değerlendirilmektedir. Olayın uzlaşmaya tabi olması durumunda bağımsız ve tarafsız uzlaştırmacı taraflar arasında anlaşma sağlanması amaçlanmaktadır. Uzlaştırmacı taraflar ile görüşerek maddi ve manevi zararların giderilmesi için tarafların taleplerini almaktadır. Tarafların anlaşmaya varması sonucunda uzlaşmacı tarafından bir protokol düzenlenir ve her iki tarafında bu protokolü imzalaması gerekmektedir. Bu durumda da hukuki süreç uzlaşma aşamasında çözüme ulaşacaktır. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise süreç mahkemeye taşınmaktadır. Uzlaşma sürecinde, uzlaşma şartlarının yazılı bir protokolde düzenlenip karşılıklı olarak imzalanmasına ve anlaşma kapsamında belirlenen ödemelerin zamanında yapılmasına dikkat edilmelidir. Bu süreçte hakların korunması önem arz etmekte olup avukat desteği alınması gerekmektedir.
Trafik Kazası Sonrası Uzlaşma ve Sigorta
Trafik kazası sonrasında uzlaşma sürecinde sigorta önemlidir. Trafik kazalarında meydana gelen zararlar Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır. Sigorta, taraflar arasındaki anlaşma sürecinin kolaylaşmasına ve uzlaştırma kapsamında maddi zararın daha hızlı bir şekilde giderilmesini sağlamaktadır. Maddi hasarlı trafik kazalarında, taraflar sigorta şirketleri aracılığıyla anlaşmaya varabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası poliçe limitleri dahilinde zarar gören tarafın araç onarım masraflarını karşılamaktadır. Ancak zararın poliçe limitini aşması durumunda ise taraflar aradaki fark için uzlaşma yoluna başvurabilecektir. Yaralanmalı trafik kazalarında zorunlu trafik sigortası kapsamında hastane ve tedavi masrafları ile kazazedenin kazanç kaybı karşılanmaktadır. Zararın tamamen ortadan kalkmaması durumunda ise taraflar uzlaşma yoluna gidebilecektir. Trafik kazasının ölümle sonuçlanması durumunda ise zorunlu trafik sigortası hayatını kaybeden kişinin yakınlarına karşı destekten yoksun kalma tazminatı ödemesini ve cenaze masrafları gibi ödemeleri poliçe limitleri dahilinde yapmaktadır.
Trafik kazası sonrasında düzenlenecek olan kaza tespit tutanağı sigorta ve uzlaşma sürecinin temelini oluşturmaktadır. Kaza sonrasında zararların karşılanması için sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Sigorta şirketi tarafından karşılanmayan zararların tazmini için uzlaşma yoluna gidilmektedir. Özellikle manevi tazminat talepleri uzlaşma yolu ile çözümlenmektedir. Ceza hukuku ile ilgili durumlarda savcılık tarafından uzlaştırmacı atanmaktadır.
Sigorta ve uzlaşma sürecinde, hak kaybı yaşamamak için profesyonel bir danışmanlık veya bir avukatla çalışmanız önerilir.
Uzlaşma Durumunda Sigorta Meselesi
Uzlaşma durumunda sigorta, trafik kazalarından kaynaklı tazminat davaları ve sigorta kapsamındaki diğer durumlarla ilişkilendirilmektedir. Sigorta poliçesi kapsamında kazadan kaynaklanan zararla ilgili olarak sigorta şirketi ile yapılan uzlaşma ile hak edilen tazminatların ödenmesi daha hızlı şekilde olmaktadır. Kazanın tarafları ise sigorta şirketinin aracılığı olmadan da doğrudan anlaşabilmektedir. Bu durumda da taraflar arasındaki uzlaşma süreci hızlanmış olacaktır.
Taraflar uzlaşma aşamasında poliçedeki teminat ve limitlere dikkat etmelidir. Şöyle ki uzlaşmaya tabi tutar poliçe limitlerini aşmamalıdır. Akabinde taraflar arasında düzenlenen uzlaşma belgesinin hukuki bağlayıcılığı olmalıdır. Bu durumda da avukat desteği alınması son derece önemlidir. Tarafların sigorta şirketi ile uzlaşamaması durumunda uyuşmazlık için Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurulması gerekmektedir. Uzlaşma ve tahkim yolunun sonuç vermemesi durumunda ise dava yoluna başvurulması gerekmektedir. Uzlaşma kapsamında tarafların birtakım sorumlulukları ortaya çıkmaktadır. Tarafların uzlaşmaya varması halinde taraflar uzlaşma konusu ile ilgili başkaca hak iddia edemeyecek olup bu sebeple anlaşma kapsamı açıkça belirtilmelidir. Sigorta şirketinin uzlaşma sonrasında sorumluluğunu yerine getirmemesi durumunda ise şikâyet ve dava yoluna başvuru yapılabilecektir. Bu süreçte hak kaybına uğranılmaması ve sürecin işleyişinin en doğru şekilde olabilmesi için uzman bir avukat desteği alınması gerekmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmeti için büromuzdaki uzman avukatlarımıza danışmanızı tavsiye ederiz.
Tavsiye Yazı: Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Davası
Uzlaşmanın Tazminat Davasına Etkisi
Uzlaşma, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın karşılıklı olarak çözüme kavuşturulması olup tazminat davasında da önemli etki yaratmaktadır. Tazminat davasındaki etkiler davanın niteliğine, uzlaşmanın şartlarına ve tarafların iradesine bağlıdır. Tazminat davasının sona ermesi uzlaşmaya bağlıdır. Tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya varması halinde, davacı taraf dava hakkından feragat etmiş olmaktadır. Uzlaşma ile dava konusu uyuşmazlık tamamen ya da kısmen ortadan kalkmış sayılacak olduğundan mahkemeye sunulan protokol ile bildirim yapılmalıdır. Uzlaşmada tarafların belirlediği tazminat miktarı mahkemenin belirleyeceği tazminat tutarından farklı olabilmektedir. Uzlaşma sağlanması halinde mahkeme sürecinden tasarruf edilerek taraflar zaman ve masraf tasarrufu sağlayacaktır. Tarafların belirlemiş olduğu tazminat miktarının ne zaman ve nasıl ödeneceği uzlaşma aşamasında belirlenmektedir. Bu şartlar uzlaşma sonrası düzenlenen protokolde belirtilmelidir. Uzlaşma sayesinde yargılama masrafları minimum seviyeye düşmektedir. Mahkeme sürecinde yapılacak olan harç ve diğer masraflar da azalarak taraflar masrafların kim tarafından ödeneceğini de protokolde açıkça belirtebilmektedir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise uzlaşmanın hukuki geçerlilik kazanabilmesi açısında tarafların iradelerini açıkça belirtmeleri, uzlaşmanın kamu düzenine aykırı olmaması ve hukuka uygun olması gerekmektedir.
Mahkeme Aşamasında Uzlaşma Tazminatı Etkiler Mi?
Mahkeme aşamasında uzlaşma sağlanması halinde tazminat miktarı etkilenmektedir. Uzlaşma ile taraflar mahkeme kararı beklenilmeksizin, karşılıklı iradeleri ile tazminat miktarı, ödeme şekli ve diğer şartlar konusunda anlaşmaya varmaktadır. Tarafların uzlaşması durumunda tazminat miktarı tarafların iradeleri kapmasında serbestçe belirlenebilmektedir. Bu durumda karşımıza iki husus çıkmaktadır. Uzlaşma sağlanması halinde tazminat miktarı mahkeme tarafından belirlenecek olan miktardan daha düşük olabilir. Mahkeme delil ve hukuki durum değerlendirmesine göre yüksek bir tazminat miktarına hükmedebileceği durumda taraflar uzlaşma ile daha düşük bir tazminat miktarında anlaşabilecektir. Diğer bir husus da ise tarafların uzlaşma sağladığı tazminat miktarı mahkemenin hükmettiği tazminat miktarından yüksek olabilmesidir. Bu durumda davalı taraf hızlı bir çözüm sağlamak amacıyla davacının talep ettiği tazminat miktarından daha yüksek bir tazminat ödemeyi kabul edebilecektir. Taraflar arasındaki uzlaşmanın sağlanması halinde uzlaşma protokolü mahkemeye sunularak dava sona erecektir. Uzlaşmada belirlenen tazminat miktarı tarafları bağlayıcı olup daha sonrasında itiraz edilmesi de mümkün olmayacaktır. Sonuç olarak mahkeme aşamasında uzlaşma sağlandığı taktirde tazminat miktarı doğrudan etkilenmektedir. Taraflar uzlaşma yoluna başvurarak sürecin daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır. Ancak bu süreç son derece önemli olup tarafların hak ve yükümlülüklerini en doğru şekilde kullanabilmesi için avukat desteği alması önem arz etmektedir.
Hükmün Kesinleşmesinden Sonra Uzlaşma
Hükmün kesinleşmesinden sonra tarafların uzlaşma sağlaması halinde mahkeme hükmü doğrudan etkilenmez ancak yine de bazı hukuki sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hükmün kesinleşmesi, mahkeme kararının bağlayıcı hale gelmesi anlamındadır. Bu aşamadan sonra uzlaşmanın mahkeme kararının üzerinde bir etkisi olmayacaktır. Tarafların karara ek olarak uzlaşması yeni bir anlaşma olarak değerlendirilmektedir. Mahkeme kararının kesinleşmesi durumunda uzlaşma ile alacaklı alacağından kısmen ya da tamamen feragat edebilecektir. Borçlu taraf tazminatın taksitlendirilmesini ya da daha düşük bir tutar ödemek konusunda alacaklı ile uzlaşma sağlayabilecektir. Bu durumda tarafların aralarında yazılı bir protokol düzenlemesi gerekmektedir. Hükmün kesinleşmesi ile başlatılan icra takibi tarafların uzlaşma sağlaması ile durabilmektedir. Borçlu tarafın ödemeyi uzlaşma protokolüne uygun bir şekilde yapması durumunda alacaklı tarafından icra takibi durdurulabilecektir. Mahkeme kararı ile kesinleşen tazminat miktarından alacaklı taraf kendi iradesi ile feragat etme hakkına sahiptir. Alacaklının feragat etmesi uzlaşma kapsamında olmakla beraber hukuken bağlayıcıdır. Mahkeme hükmü ile kesinleşen tazminat miktarı tarafların iradeleri doğrultusunda taksitlendirme, süre uzatım ya da faiz oranının düşürülmesi gibi hususlarda anlaşma yapabilmektedir. Tüm bu durumlarda hükmün kesinleşmesinden sonra yapılan uzlaşma kapsamında yeni bir sözleşme niteliği taşımaktadır. TBK madde 26 ve devamında düzenlendiği üzere taraflar, borcun miktarı ve ödeme şeklini uzlaşma yolu ile değiştirebilmektedir. Kesinleşen mahkeme hükmü sonrasında tarafların uzlaşması mahkeme kararını ortadan kaldırmaz ancak taraflar arasındaki borç ilişkisini yeniden düzenlemektedir. Bu süreçte tarafların hak kaybına uğramaması için uzlaşma protokolü yapması ve avukat desteği alması gerekmektedir.
Uzlaşma Sigortadan Para Almaya Engel Mi?
Uzlaşma sonrasında sigortadan para almanın engel olup olmaması hususu sigorta poliçesinin türü, uzlaşma kapsamı ve taraflar arasındaki anlaşmaya bağlı olarak değişmektedir. Sigorta poliçesi ile güvence altına alınan zarar tazmini sigorta şirketine uzlaşma sonucunda yapılan başvuru sonucunda poliçe kapsamındaki şartlara bağlı olarak ödeme yapılabilmektedir. Taraflar arasındaki uzlaşma sırasında sigorta şirketinin taraflardan biri olması durumunda uzlaşma ödemenin yapılması kararlaştırılabilmektedir. Sigorta şirketinin uzlaşma dışında olması durumunda tarafların karşılıklı olarak birbirleriyle uzlaşması halinde zararın karşılanmayan kısmı için hak sahibi sigorta şirketine başvuru yapabilecektir. Sigorta şirketi tarafından zarar ilişkin ödeme yapıldıktan sonra zarara sebebiyet veren kişiye rücu etme hakkı bulunmaktadır. Tarafların uzlaşması sonrasında sigorta şirketine bilgi vermemesi ve bu durumun poliçeye aykırılık teşkil etmesi durumunda sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmayacaktır. Aynı zamanda uzlaşma kapsamında tüm zarar giderilir ise sigortadan ayrıca bir ödeme istenemeyecektir. Buradan anlaşılacağı üzere taraflar arsında uzlaşma yapılmadan önce sigorta şirketine bilgi verilmesi ve poliçe şartlarının incelenmesi sigorta şirketinden para alma hususunu etkileyebilmektedir.
Uzlaştırma Maddi Manevi Tazminatı
Uzlaştırmanın maddi ve manevi tazminat taleplerine etkisi bulunmaktadır. Bu etkiler olayın niteliği ve uzlaşma protokolünün kapsamına bağlıdır. Uzlaşma ile trafik kazasından kaynaklı olarak taraflar arasındaki cezai sorumluluk ortadan kalkmaktadır. Tarafların maddi ve manevi tazminat talepleri de uzlaştırma protokolünde düzenlenmektedir. Uzlaştırma ile taraflar kazadan kaynaklı maddi zararın karşılanması hususunda anlaşma sağlanır. Kazada zarar gören kişi uzlaşma aşamasında manevi tazminat talebinde de bulunabilmektedir. Uzlaştırma ile maddi ve manevi tazminat talepleri uzlaşma protokolünde düzenlenerek hak eden tarafa ödenir. Bu hususta protokol önem arz etmekte olup avukat desteği almak çok önemlidir. Aksi taktirde kişinin hak kaybına uğraması kaçınılmazdır.