Trafik Sigortası Teminat Türleri Nelerdir?

Trafik sigortası, motorlu taşıt sahiplerinin yaptırmakla yükümü oldukları zorunlu bir sigorta türüdür. Trafik sigortası bir trafik kazası durumunda üçüncü kişilerin uğrayabileceği maddi ve manevi zararları karşılamaktır. Trafik sigortası kapsamında sunulan teminatlar, sigortalı aracın neden olduğu zararların tazmini için kullanılır. Zorunlu olması nedeniyle, aracı olan herkesin bu sigortayı yaptırması gerekmektedir. Trafik sigortası yalnızca üçüncü kişilere verilen zararları kapsamakta olup sigortalının kendi aracındaki zararı ya da kişisel zararlarını karşılamaz. Bu gibi durumlar için kasko sigortası tercih edilmelidir. Trafik Sigortası teminat türleri hem hukuki hem de mali sorumlulukların yerine getirilmesi açısından önem arz etmektedir. Bu teminatlar yasal olarak belirlenmiştir ve sigorta poliçesinde yer alır. Daha detaylı bilgi için bursa avukat sayfamızı ziyaret edin.

Maddi Hasar Teminatı

Trafik sigortası kapsamında yer alan maddi hasar teminatı, sigortalı aracın bir trafik kazası sonucunda üçüncü kişiye ait araca verdiği zararlara yönelik tazminatları kapsamaktadır. Maddi hasar teminatı zarar görenin aracının onarımının karşılanması amacı taşımaktadır.

Sağlık Giderleri Teminatı

Trafik kazası sonucunda yaralanan üçüncü kişilerin tedavi masrafları, trafik sigortası kapsamında sağlık giderleri teminatıyla karşılanmaktadır. Bu teminat kapsamında hastane masrafları, ilaç giderleri ve tedavi süresince ortaya çıkabilecek diğer masraflar karşılanmaktadır.

Tavsiye Yazı: Kasko Değer Kaybı Öder Mi?

Sürekli Sakatlık Teminatı

Trafik kazası sonrasında üçüncü kişilerin sürekli bir sakatlıkla karşı karşıya kalması durumunda, bu kişilerin maddi kayıplarının karşılanması için sunulan bir teminattır. Sürekli sakatlık oranına göre tazminat hesaplaması yapılır.

Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı

Trafik kazasından kaynaklı olarak üçüncü kişinin hayatını kaybetmesi durumunda, vefat eden kişinin yasal mirasçılarının bu teminat ile ekonomik olarak yaşamış oldukları kayıpların telafi edilmesi amaçlanmaktadır.

Trafik Sigortası Teminat Limiti Nedir?

Trafik sigortası kapsamında teminatlar, belirli limitler ile sınırlandırılmaktadır. Bu sınırlamalar, “trafik sigortası teminat limiti” olarak adlandırılmakta olup yasal düzenlemeler ile belirlenmektedir. Belirlenen bu limitler maddi zararlar ve bedensel zararlar için ayrı ayrı belirlenmektedir. Teminat limitleri her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon oranları, maliyet artışları ve ekonomik koşullar dikkate alınarak belirlenmekte ve sigorta şirketlerinin bu limitlere uyması zorunlu tutulmaktadır. Sigorta şirketleri, belirlenen bu limitlerin altında teminat sunamazlar ancak isteğe bağlı olarak sigortalı daha yüksek teminat limitleri talep etme hakkına sahiptir.

13.12.2024 Tarih ve 32751 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve eklerine göre 01.01.2025 tarihinden itibaren sigorta teminat limitleri;

  • Araç başına maddi giderler: 200 bin liradan 300 bin liraya.
  • Kaza başına maddi giderler: 400 bin liradan 600 bin liraya.
  • Kişi başına sağlık giderleri: 1.8 milyon liradan 2.7 milyon liraya.
  • Kaza başına sağlık giderleri: 9 milyon liradan 13.5 milyon liraya.
  • Sakatlanma ve ölüm teminatları kişi başına: 1.8 milyon liradan 2.7 milyon liraya.
  • Kaza başına sakatlanma ve ölüm teminatları: 9 milyon liradan 13.5 milyon liraya arttırılmıştır.

Araç Sahibi (İşleteni) veya Sürücünün Kazada Ölmesi veya Yaralanması Halinde Trafik Sigortasının Sorumluluğu.

Trafik sigortası, motorlu taşıt sahibi ya da işleteni tarafından yaptırılan zorunlu bir sigorta türü olup, üçüncü kişilerin maddi ve manevi zararlarını tazmin etmeyi amaçlar. Ancak trafik sigortası, aracı kullanan sürücünün ya da aracın sahibinin kazada zarar görmesi durumunda sorumluluğu bulunmamaktadır. İşleten, sürücü veya aracı kullanan kişinin kazadan zarar görmesi durumunda, bu zararlara ilişkin talepler trafik sigortası kapsamına girmez. Araç sahibinin kaza sonucu maddi ya da bedensel zararları, Aracı kullanan sürücünün yaralanması veya hayatını kaybetmesi, Kendi aracında meydana gelen hasarlarda aracı kullanan veya işletenin kendi zararlarını karşılamak için farklı sigorta türlerine başvurması gerekmektedir.

Trafik sigortası, kazada yaralanan üçüncü kişilerin tedavi masraflarını karşılar. Ancak, Araç Sahibi veya Sürücünün Yaralanması Halinde Trafik Sigortası tarafından masraf karşılanmamaktadır. Kazadan kaynaklı zararlar trafik sigortası tarafından karşılanmamakta olup sürücünün veyahut araç sahibinin zararlarını karşılayabilmesi için ferdi kaza sigortası yaptırması gerekmektedir.

Bir trafik kazası sonucunda aracın işleteni ya da kullanan kişi hayatını kaybettiğinde ise trafik sigortası vefat eden kişiye herhangi bir tazminat ödemez. Çünkü trafik sigortasının kapsamı sadece üçüncü kişileri korumayı hedefler. Ancak ölen sürücünün ailesine ve mirasçılarına maddi destek sağlamak için farklı hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası poliçeleri yaptırılmalıdır.

Trafik sigortasının kapsamı ve sınırları, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuatla belirlenmiştir. İlgili kanunlara göre, trafik sigortası sadece üçüncü kişilere verilen zararları tazmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle sürücüler ve aracın işleteni, kendileri ve ailelerini maddi olarak koruma altına almak için kasko sigortası, ferdi kaza sigortası ve hayat sigortası gibi farklı sigorta poliçelerinden faydalanması gerekmektedir.

YARGITAY KARARLARI

Yargıtay 17. HD., E. 2012/7004 K. 2013/288 T. 21.01.2013

Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabul kısmen reddine dair verilen hükmün süresi içinde davalı sigorta şirketi vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

-K A R A R-

Davacı vekili, davalıların sürücüsü ve trafik sigortacısı olduğu aracın trafik kazası sonucunda yaya olan davacıya çarparak yaralanmasına neden olduğunu ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, 10.000,00 TL. maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile her iki davalıdan müştereken ve müteselsilen, 10.000,00 TL. manevi tazminatın da davalı Ö. W.’dan tahsiline karar verilmesini talep etmiş, 13.1.2012 tarihli ıslah dilekçesiyle maddi tazminat taleplerini bilirkişi raporuna göre 11.564,24 TL. sürekli iş gücü kaybı, 5.782,12 TL. yaşam boyu bakıcı gideri ve 3.824,70 TL. tedavi gideri olmak üzere toplam 21.171,06 TL. yükselttiklerini bildirmiştir.

Davalı sigorta vekili ile diğer davalı vekili, davanın reddi gerektiğini savunmuşlardır.

Mahkemece, toplanan delillere göre, davanın kısmen kabulüne kısmen reddine, toplam 21.171,06 TL. maddi tazminatın 10.000,00 TL’lik kısmının davalı Ö. W.’dan olay tarihinden, davalı sigorta şirketinden poliçe limiti ile sınırlı olarak ve 20.4.2007 temerrüt tarihinden itibaren değişen oranlarda yasal faizi ile müştereken ve müteselsilen tahsiline, maddi tazminatın 11.171,06 TL’lik kısmının ise (ıslah dilekçesinde faiz talebi bulunmadığından) davalılardan tahsiline, 8.000,00 TL. manevi tazminatın da olay tarihinden itibaren yasal faizi ile davalı Ö. W.’dan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı sigorta vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Dava, trafik kazasından kaynaklanan maddi, manevi ve tedavi giderleri tazminat istemine ilişkindir.

Yargılama sırasında yürürlüğe Giren ve 2918 sayılı yasanın 98.maddesinde değişiklik yapan 6111 sayılı Yasanın 59. maddesinde, “trafik kazaları nedeniyle üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer resmi ve özel sağlık kuruluşlarının sundukları sağlık hizmet bedellerinin kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın “Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağı”,

Yasanın geçici 1.maddesi ile de “Bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle sunulan sağlık hizmet bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacağı, söz konusu sağlık hizmet bedelleri için bu Kanunun 59 uncu maddesine göre belirlenen tutarın %20’sinden fazla olmamak üzere belirlenecek tutarın üç yıl süreyle ayrıca aktarılmasıyla anılan dönem için ilgili sigorta şirketleri ve Güvence Hesabının yükümlülüklerinin sona ereceği” öngörülmüştür.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91. maddesi ve Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları A-1.maddesinde, sigortacı poliçede belirtilen aracın işletilmesi sırasında bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre işletene düşen hukuki sorumluluğu zorunlu

Sigorta limitlerine kadar temin edeceği, düzenlenmiştir. Karayolları Trafik Kanuna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorunludur.

Sigorta poliçesinde belirtilen, motorlu aracın işletilmesinden kaynaklanan kaza nedeniyle sigorta şirketi zarar görenlerin tedavisi için ödenen giderleri zorunlu olarak teminat altına alır, Sigorta şirketinin yasadan ve sözleşmeden doğan bu yükümlülüğü, 6111 sayılı Yasa ile getirilen düzenleme ile sona erdirilmiş bulunmaktadır.

Yukarıda açıklanan yasal düzenlemelere göre, 2918 sayılı Yasanın 98.maddesinde belirtilen tedavi giderleri yönünden sorumluluk “Sosyal Güvenlik Kurumu’na” geçtiğinden eldeki davada yasal hasımın “Sosyal Güvenlik Kurumu” olması gerekir.

Bu durumda mahkemece, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun davaya dahil edilmesi, tarafların delillerinin toplanması, davacı tarafından talep edilen tedavi giderlerinden 2918 sayılı Yasanın 98.maddesi kapsamında kalanların ve Sosyal Güvenlik Kurumunun sorumluluğuna esas olanların belirlenerek 2918 Sayılı Yasanın 98 maddesi kapsamında kalan tedavi giderleri yönünden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, yasa kapsamı dışında kalan giderlerden ise davalı sigorta şirketinin sorumlu tutulması gerekirken yazılı şekilde eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı W. Sigorta A.Ş. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile tedavi giderine ilişkin kurulan hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı sigorta şirketine geri verilmesine 21.1.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Uzman Avukatların Tavsiyesine mi İhtiyacınız Var?

Bugün Randevu Alın!
+90 (553) 158 72 12
İletişime Geç