Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası, trafik kazası sonucunda fiziksel, ruhsal ve maddi zarar gören kazazedenin zararlarının giderilmesi amacıyla açacağı dava türüdür. Yaralanmalı trafik kazası tazminat davalarında Türk Borçlar Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili sigorta mevzuatları dayanaktır. Yaralanmalı trafik kazasına bağlı tazminat davalarında haksız fiil, tarafların kusur oranları ve kazadan kaynaklı oluşan zarar miktarı değerlendirilmektedir.
Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası kazaya sebebiyet veren araç sürücüsü, araç sahibi, sigorta şirketi ve motorlu taşıtlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki kişilere karşı açılabilecektir. Tazminat davalarında zamanaşımı süresi 2 yıl olmakla birlikte, kazaya ilişkin olarak ceza davasının da açılması durumunda 8 yıl olmaktadır. Dava açılabilmesi için sigorta şirketine başvuru yapılarak tazminat talebinde bulunulması gerekmektedir. Sigorta şirketine başvuru yapılması zorunlu tutulmaktadır. Sigorta şirketinin talepleri karşılamaması veyahut eksik karşılaması durumunda dava yoluna başvurulacaktır. Yaralanmalı trafik kazası tazminat davasında maddi tazminat kısmının hesaplanmasında bilirkişi raporları önem arz etmektedir. Yaralanma durumunda sakatlık oranı ile ekonomik kayıplar mahkemeye sunulmaktadır. Bu tür davalar da yetkili mahkeme kazanın meydana geldiği yer mahkemesi veya davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Tavsiye Yazı: Ölümlü Trafik Kazalarında Tazminat Çeşitleri
Yaralanmalı Trafik Kazalarında Talep Edilebilecek Tazminat Çeşitleri
Yaralanmalı trafik kazalarında mağdurun uğradığı zarara göre talep edilebilecek tazminat çeşitleri farklılık göstermektedir. Genel olarak talep edilebilecek tazminatlar ise maddi ve manevi olmak üzere iki ana başlıkta incelenmektedir. Maddi tazminat kazadan kaynaklı meydana gelen maddi zararların karşılanması amacıyla talep edilmektedir. Maddi tazminat kapsamında tedavi giderleri, kazanç kaybı, geçici ve sürekli iş gücü kaybı tazminatı, bakım giderleri, araç ve diğer maddi zararlar talep edilmektedir.
Yaralanmalı trafik kazası nedeniyle kazazedenin hastane masrafları, ameliyat ücretleri, ilaç ve fizik tedavi gibi harcamalar tedavi giderleri olarak talep edilmektedir. Bu harcamaların talep edilebilmesi için belgelendirilmesi gerekmektedir. Kazazedenin kazadan kaynaklı olarak çalışamadığı günlere ilişkin kazanç kaybı kişinin mesleği ve kazanç durumuna göre hesaplanarak tazmin edilebilmektedir. Yaralanmalı trafik kazası sonrası kazazedenin çalışma gücündeki geçici veyahut sürekli iş gücü kaybı için kazazede tazminat talep etme hakkına sahiptir. Bu tazminatın hesaplanması sağlık raporları ve bilirkişi raporları baz alınarak hesaplanmaktadır. Kazazedenin kaza sonrasında günlük ihtiyaçlarını karşılaması için başka kişinin bakımına muhtaç olması durumunda bakım hizmeti için yapılan harcamalar talep edilmektedir. Tüm bu taleplerin yanında kazadan kaynaklı olarak araçtaki hasarların ve diğer maddi zararların bedeli de maddi tazminat kapsamında talep edilebilmektedir.
Yaralanmalı trafik kazası sonucunda kazazedenin yaşadığı acı, üzüntü ve psikolojik zararın giderilmesi amacıyla manevi tazminat talep edilmektedir. Manevi tazminatın mağdurun yaşı, Kazanın ağırlığı ve psikolojik etkiler göz önünde bulundurularak hâkimin takdir yetkisine göre hesaplanmaktadır.
Yaralanmalı Trafik Kazalarında Tazminat Nasıl Belirlenir?
Yaralanmalı trafik kazalarında talep edilen tazminat belirlenirken birkaç temel faktör göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Bu faktörler hukuki ve tıbbi değerlendirmeleri içermektedir.
Yaralanmalı trafik kazaları sonucunda kazazedenin maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı bulunmaktadır. Mali zararların karşılanması için maddi tazminat talep edilirken psikolojik acı ve üzüntünün telafi edilmesi amacıyla manevi tazminat talep edilmektedir. Maddi tazminatın hesaplanmasında tedavi masrafları, çalışma gücü kaybı, kazanç kaybı, bakım giderleri ve araç zararları unsurları dikkate alınmaktadır. Bu unsurların belgeler ile ispatlanması gerekmektedir. Manevi tazminatın hesaplanması ise daha subjektif bir değerleme çerçevesinde yapılır ve kişinin yaşadığı fiziksel ve psikolojik acı derecesi, yaralanmanın niteliği ve kazadan sonraki hayatındaki kalıcılığı, kişinin sosyal ve psikolojik durumuna etkisi faktörleri göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.
Tazminat belirleme sürecinde kaza sonrası alınan sağlık raporları yaralanmanın derecesine ve kalıcılığını ortaya koymaktadır. Kazanın boyutunun ve değerlendirilmesi için sigorta şirketleri tarafından ekspertiz işlemi yapılmaktadır. Akabinde kişinin yaşına mesleğine ve gelirine göre ekonomik kaybı aktüerya olarak hesaplanmaktadır. Tazminatın belirlenmesi sürecinde tarafların kusur oranı da tazminat oranını etkilemektedir. Kazada kusur oranı yüksek olan tarafın tazminat miktarı daha az olacaktır.
Bu süreçlerde tazminat talebinde bulunmak için uzman bir avukat desteği almak haklarınızın daha doğru bir biçimde alınmasına katkı sağlamaktadır. Bu süreçle ilgili hukuk ofisimizde avukatlarımıza danışarak bu süreci en sağlıklı şekilde yönetebilirsiniz.
Yaralamalı Trafik Kazalarında Sigorta Ne Kadar Öder?
Yaralanmalı trafik kazalarında sigorta şirketleri tarafından ödenecek tazminat miktarı Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında belirlenmektedir. Tazminat miktarları bazı faktörler neticesinde değişiklik göstermektedir. Ancak Zorunlu Trafik Sigortası ödeme kapsamı ve üst limitleri her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.
2025 yılı için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 01.01.2025 – 31.12.2025 tarihleri arasında otomobil kategorisi için geçerli güncel teminat limitleri şu şekildedir;
SAĞLIK GİDERLERİ | 2.700.000 – TL (Kişi Başı) | 13.500.000 – TL (Kaza Başı) |
SÜREKLİ SAKATLIK VE ÖLÜM TAZMİNATI | 2.700.000 – TL (Kişi Başı) | 13.500.000 – TL (Kaza Başı) |
MADDİ ZARARLAR | 300.000 – TL (Araç Başı) | 600.000 – TL (Kaza Başı) |
Yaralamalı Trafik Kazası İçin Açılan Dava Ne Kadar Sürer?
Yaralanmalı trafik kazaları nedeniyle açılan dava süresi birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Trafik kazası sonrasında açılan ceza davaları genellikle 6 ay – 1 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Yaralanan kişinin maddi ve manevi tazminatları talebi için açılan tazminat davaları ise genellikle 1 -3 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Bu süreç gerekli evrakların sunulması gibi durumlardan etkilenmekte olup uzman bir avukat eşliğinde yürütülmesi daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacaktır. Detaylı bilgi için bursa avukat sayfamızı ziyaret edin.
Yaralamalı Trafik Kazası Mahkeme Kararları
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/18515 E., 2019/8114 K.
Dava trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir. Manevi tazminat zenginleşme aracı olmamakla beraber, bu yöndeki talep hakkındaki hüküm kurulurken olay sebebiyle duyulan acı ve elemin kısmen de olsa giderilmesi amaçlanmalı ve bu sebeple tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile birlikte olayın meydana geliş şekli de göz önünde tutularak, hak ve nefaset kuralları çerçevesinde bir sonuca varılmalıdır. Zira, MK’nin 4.maddesinde, kanunun takdir hakkı verdiği hallerde hâkimin hak ve nefasete göre hükmedeceği öngörülmüştür.
Yukarıda belirtilen hususlar ve tarafların sosyal ve ekonomik durumu dikkate alındığında, davacı … lehine takdir olunan manevi tazminat miktarlarının bir miktar az olduğu görülmüş ve hakkaniyete uygun bir manevi tazminata hükmedilmek üzere kararın bozulması gerekmiştir.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 01.07.2000, 1754/8664 K.
“Manevi tazminat için karşı davacının (davalının) %75, karşı davalının (davacının) %25 oranında kusurlu olduğu, dolayısıyla karşı davacı (davalı) Kudret’in asli kusurlu olduğundan manevi tazminat isteyemeyeceği gerekçesiyle karşı davadaki istemler reddedilmiştir. Dosyadaki adli rapora göre karşı davacının sol elde kırık ve sol dizde kesi meydana gelecek şekilde yaralandığı sabittir. Bu haliyle karşı davacı Kudret’in yaralanması nedeniyle yapılması gereken tedavi giderleri ve çalışamadığı günler için gelir kaybı konusunda bilirkişiden rapor alınmalı ve sonuca göre maddi tazminata hükmedilmelidir. Bu konunun ispatı için belge ibrazına gerek yoktur. Ayrıca karşı davacının asli kusurlu olması manevi tazminat verilmesine engel değildir. Ancak hükmedilecek miktarı etkiler. Bu bağlamda ılımlı bir manevi tazminata hükmedilmesi gerekir.